luni, 23 iulie 2018

MACHIAVELISM POLITIC

Cine nu manipeleaza, acela va fi manipulat. Scrierile sale au anticipat STATELE NATIONALISTEFoto :.
Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (n. 3 mai 1469Florența - d. 21 iunie 1527Florența) a fost un diplomat, funcționar public, filozofom politic și scriitor italian.
A fost un exponent de prestigiu al Renașterii italiene. Opera sa capitală Il principe ("Principele") este considerată primul tratat modern de politică.

Cu toata critica lui cruda si taioasa la adresa oficialitatilor, ramasa drept exemplu peste veacuri, REPUBLICA FLORENTINA,  I-A OFERIT O PENSIE VIAGERA GENEROASA.

De-a lungul carierei sale, Machiavelli a căutat să creeze un stat capabil de a rezista atacurilor externe. Scrierile sale tratează principiile pe care este bazat un asemenea stat și modalitățile prin care aceste principii pot fi implementate și menținute. În opera sa cea mai cunoscută, Principele (1513), descrie metodele prin care un principe poate dobândi și menține puterea politică. Acest studiu, care a fost privit, adeseori, ca o sprijinire a tiraniei și despotismului unor conducători, precum Cesare Borgia, este bazat pe credința lui Machiavelli că un suveran nu este constrâns de normele etice tradiționale: “Se pune astfel problema dacă este mai bine să fii iubit decât temut, sau invers. Răspunsul este că ar trebui să fii și una și alta; dar întrucât este greu să împaci aceste două lucruri, spun că, atunci când unul din două trebuie să lipsească, este mult mai sigur pentru tine să fii temut decât iubit.” În viziunea sa, un principe ar trebui să fie preocupat doar de putere și să se supună doar regulilor care duc spre succes în acțiunile politice. Machiavelli credea că aceste reguli pot fi descoperite, prin deducție, din practicile politice ale vremii, ca și ale perioadelor anterioare.7
Formularea de către Machiavelli a principiilor istorice inerente într-o guvernare romană pot fi găsite în al său Discurs asupra primelor zece cărți ale lui Titus Livius (1513-1521). În studiul său, Machiavelli se îndepărtează de conceptele teocratice medievale asupra istoriei, atribuind evenimentele politice, într-o mai mare măsură, capriciilor omenești și elementului neprevăzutului. Printre celelalte lucrări ale sale se numără Arta războiului(1521), care descrie avantajele recrutării asupra trupelor mercenare. Istoriile florentine (1520-1525) interpretează cronicile orașului, din punct de vedere al cauzalității istorice. Machiavelli a fost, de asemenea, autorul biografiei Viața lui Castruccio Castracani (1520), precum și al câtorva poeme și o serie de piese de teatru, dintre care cea mai cunoscută e Mătrăguna (1524), o critică acidă și obscenă a corupției societății italiene contemporane. Multe dintre scrierile sale au anticipat formarea statelor naționaliste.
Numele său este și folosit, sub forma de machiavelism, pentru a descrie principiile puterii politice, iar persoanele care folosesc aceste principii în viața politică sau personală sunt numiți frecvent machiavelici.


Aceste cuvinte rostite acum 500 de ani, dau apa la moara IN MOD NEGATIV, politicienilor romani.
De aceea este aceasta intrecere devastatoare pentru compromiterea tuturor, dar in detrimentul unui intreg popor, adica poporul roman.
DACA NATIONALISTII DE ASTAZI DIN ROMANIA,. S-AR INSPIRA DIN CUVINTELE LUI SI TOT AR FI UN CASTIG URIAS. DESPRE NATIONALISMUL DIN EUROPA CE SA MAI VORBIM  CA, NICI NU VISAM SA AVEM SI NOI O ATITUDINE CAT NEGRU SUB UNGHIE  DUPA MODELUL LOR.

Niciun comentariu: