joi, 21 decembrie 2017

Spicuiri din intimitateFOTO: REGINA VICTORIA (1819-1901)

Intotdeauna mi-a placut sa citesc despre viata particulara a personalitatilor si nu despre cea publica.
Asa am indragit-o printre multe altele si pe Regina Victoria asa cum era, cu mutra ei de purcelusa, caracterizata asa prin  caricaturile vremii.
Nu s-a suparat niciodata si nu a pedepsit pe nimeni. Dupa ce a ramas vaduva s-a descatusat de eticheta impusa la curte, de protocolul la care Printul consort Albert o supunea.
Acum libera fiind dar, imbracata in negru ca, un doliu permanent stabilind lergatura cu "valetul", ei care era un nobil aristocrat, a devenit alta femeie. Era vesela mereu,  aprecia glumele si ingaduia valetului anumite  gesturi care ar  fi trebuit sa scandalizeze pe contemporani. Se spunea ca atunci cand urca pe cal "valetul" o ajuta si ca din gresala ii alunaca mana sub fuste. Regina  era sprintara si asta o inveselea. Sa nu uitam ca in acele timpuri de care vorbim, nu se inventasera chilotii. Ei au aparut mai tarziu, prin budigaii cu manecute numiti "moartea pasiunii". De aceea la incoronarea Reginei Victoria, ca Imparateasa a Indiei(unde nu a fost niciodata) ziaristii au stat numai in spatele celor doi pe drum si au surprins cind valetul i-a pus mana la CHIUR.
 Am vazut atunci o caricatura cu Regina purcelusa, scriindu-se in presa vremii ca, pentru asa o purcelusa este bine venit titlul de Imparateasa a Indiei. India era considerata atunci ca din lumea a 7-a  populata de primitivi, si astfel era desconsiderata si Regina.
In concluzie Regina era o fire vesela si placuta in neconcordanta cu tinuta austera, de  indoliata pana la moarte. Am vazut ca regina cat a stat cu valetul nu a avut alti amanti( vreo 8 ani pana a murit el), cu toate ca se zice ca avea  un apetit sexual iesit din comun.
Nu stiu ce"valeta" valetul dar, spun surse sigure din arhiva, ca ei doi au lucrat in comun la dirigiuirea tarii, el fiind foarte capabil si astfel printre cele mai importante initiative politice de atunci, au avut ca radacina  gandirea lui.
V-am mai povestit ca o cunoscuta romanciera din acele vremuri, copil fiind la trecerea alaiului reginei, tatal ei a urcat-o pe umeri ca, sa vada mai bine regina si dupa trecerea ei, tatal a dat-o jos si a intrebat-o daca a vazut Regina. Fetita a spus ca nu a vazut regina, a vazut doar o baba.
Vietile personalitatilor publice inchistate in protocol sunt neinteresante si plictisitoare. Viata adevarata in spatele cortinei, este cea mai interesanta si dovedeste ca toti sunt oameni, si  eticheta ii incorseteaza si ii transforma in  papusi  trase cu sfoara.

Niciun comentariu: