miercuri, 5 iulie 2017

Fals


Procesul falsificat Saco SI Vanzetti

Foto Hemingway laureat al premiului Nobel pentru literatura 1954, participant la Razb.civil din  Spania (1936-1939)
Hemingway a fost unul dintre cei mai straluciti, mai indrazneti si mai rigurosi stilisti din intreaga literatura universala, urmarind neclintit principalul scop al artei sale: acela de a surprinde insasi esenta umanitatii, asa cum apare ea in spectacolul tragicomic al vietii. Iar cei care l-au cunoscut pot depune marturie ca era la fel de bun ca om pe cit a fost ca scriitor.” (William Faulkner)
V-m readus in memorie  procesul  lui Saco si Vanzetti doi anarhisti parati,  din America anilor 1920 care era ingrozita de aparitia Uniunii Sovietice si era in cautare de tapi ispasitori pentru a fi dati ca exemplu. Si s-au gasit vinovati ca anarhisti adica comunisti, acesti 2 migranti italieni si prin probe contrafacute au fost condamnati la moarte pe scaunul electric.Sacco si Vanzeti nici nu stiau ce inseamna anarhisti dar primul, inainte de a fi executat pe scaunul electric in 1927, a strigat :Traiasca ANARHIA!!:)) Sac!
Am reluat acest subiect pentru ca in familia mea se discuta  despre acest proces la care tatal meu fiind fost comunist in ilegalitate, dar anchetat timp de 3 ani 1956-1959, se impotrivea prin vorbe celorlalti 6 frati ai lui, opozanti politic. Eu atunci nu stiam ce miza putea sa fie un proces terminat cu peste 30 de ani in urma, dar am tinut minte si abia dupa 1989, am inteles, adevaratul inteles al acelui proces "mascarada".
Tatal meu nu era un fricos, exemplu fiind cum am mai scris imbarcarea lui pe ultimul vapor care  pleca spre Spania, pentru a da ajutor socialistilor contra lui Francesco Franco  in 1939 la inceputul razboilui civil. Dar cand vaporul deja pornise, a fost oprit si intors inapoi din ordinul guvernului pentru ca, nori negri pluteau deasupra  Europei si deasupra Romaniei si tara avea nevoie de luptatori. Eu sunt mandra ca, nu era un fricos asa cum nu sunt nici eu o fricoasa, in ciuda  evenimentelor din ultimii 15 ani contra mea, pe toate fronturile.
Din tot ce am citit incepand cu Buharin si fratele lui Lenin, pana acum cand primesc mesaje de la anarhistii  actuali, am vazut ca nu este nimic lasat la intamplare si totul este facut dupa tipic cu rigurozitate si daca in tara noastra anarhia ar trona ar curge numai lapte si miere, si cainii ar umbla cu covrigii in coada.
Foto Nikolai Bucharin anarhist (1888-1938)

Niciun comentariu: